RC HELICOPTERS FOR BEGINNERS, ADVANCED AND EXPERTS

Blog facebook Twitter Livestream.com YouTube
RC HELI PILOTS DO IT INVERTED
(H) for beginners (faq) heliport radar pilots funny contact us
Nyomtatható változat
2011. november 12. 22:44

Scale RC helikopterek

A valóság kicsinyítve

Phoenix RC v3.0

Szinte minden helikopterrel modellezni vágyó első gondolata az, hogy csak az igazi kicsinyített másai érdeklik, az a "csapkodós, a valóságtól elrugaszkodott dolog" - mármint a 3D - na az aztán nem. Aztán a legtöbben kigyógyulnak belőle, de vannak páran, akik az eredeti álmot tökélyre viszik.

Az átlagos - hogy úgy mondjuk, kommersz - helikopterek árai sem a bagatell kategória megtestesítői, de a scale gépek mellett ezek eltörpülnek. Az igazi scale helikopterek ára majdhogynem felveszi a nagytestvérekkel a harcot - szinte méretarányosan kisebb.

A performance helikopterek is csavaronként szoktak megérkezni, és aki rakott már össze ilyet, az tudja, hogy bizony a művelet akár két egész napot is igénybe vehet, mire minden a helyére kerül. A scale helikoptereknél azonban nincsenek bejárt utak, nincsenek "kommersz" kitek, minden egyes elemet magunknak kell összeválogatni, rengeteg dolgot magunknak kell kitalálni, elkészíteni, legyártani. A tökéletességnek pedig az igényességen túl a pénztárca szab határt.

Scale EC-135
Eurocopter EC-135 - scale RC helikopter

Az ausztriai Josef Schmirl sok más modell mellett egy igen szép forgószárnyas gépet mondhat magáénak: egy AH-1 Cobra Red Bull színekben, de egy Eurocopter EC-135 vagy akár más scale helikopter is feltűnhet a furgonjában. Mindegyik gép a scale kategória gyöngyszeme, és tökéletes példa arra, hogy miért nem terjednek el ezek a forgószárnyasok a mindennapokban, miért olyan nagy kuriózum egy-egy ilyen helikopter.

A RedBull Cobra

A helikopter Josef bevallása szerint 1700 munkaóra alatt készült el. Eredetileg a világ legnagyobb RC helikoptere projektként indult az építése. A gép 1:4-es méretarányú scale helikopter, 24,2 kg felszállótömeggel. 352 cm hosszú, 100 cm magas, 85cm-es törzsszélességű, 305-335 cm-es rotorátmérővel rendelkezik, amihez 64,5 cm-es farokrotor tartozik. Az hajtásról egy Jakadofsky Pro 5000 gázturbina gondoskodik, aminek üzemi fordulata 98 000 RPM, ahol 5,1 kW teljesítményt ad le. Ilyenkor mintegy 1,7 dl JET A-1 kerozint fogyaszt percentként.

A gép 20 000 USD körüli bekerülési áron készült el, ami a Jakadofsky turbina 5800 dolláros árához képest érthető. De azért ez a helikopter sem lehetne meg - legalábbis sokkal nehezebben lenne repülhető - egy jó flybarless rendszer nélkül: a stabilitást egy Mikado V-Stabi biztosítja. A vezérlést Graupner Jumbo digital szervók végzik.

Red Bull Cobra
Az AH-1 Cobra és a pilótája

 

Amikor nem megy minden simán - EC 135 törés

Bizony egy ilyen helikopter is képes meghibásodni, és akár meglehetősen csúnyán földet érni, pedig az ilyen gépek pilótái nem nevezhetők rutintalanoknak. Az alábbi videó végén az EC-135 farokkihajtása megszűnik. Minden mozdulat érthető, minden mozdulat magyarázható, amit Josef a gép megmentéséért tesz, de a földetérés így sem nevezhető simának - az a fájdalmas csattanás csak ott van.

Amikor a helikopter bepörög, a pilóta feljebb viszi, hogy magasságot nyerjen a rotációhoz. Aztán alapjárat, aminek hatására a forgás csillapodik és a gép vezethetővé válik. De ahogy a nagy testvérnek - az igazi EC-135-nek - úgy ennek sem erőssége a rotáció, ezért a legapróbb hibákat sem tolerálja. Ahogy az ilyenkor lenni szokott: a végén kárfelmérés zajlik. Talán még emlékszünk a HA-ECE tragédiájára, ahol a kényszerleszállás végén a helikopter felborult a keményre sikerült autorotáció miatt: nagyjából így nézhetett ki az is.

Semi scale vs. scale

A scale világában ezt a két kategóriát mindenképpen megkülönböztetjük. A semi scale helikopterek emlékeztetnek, de csak emlékeztetnek a nagyokra. Körülbelül úgy néznek ki, de a részletek hiányzonak. A scale helikopterek esetén a legapróbb részletek is helyesek, pontosan olyanok, mint a nagyokon. Éppen ezért scale helikoptert 50-es (600-as) méret alatt nem igazán lehet építeni, mert az alapul szolgáló eszközök nem adnak erre lehetőséget.

Semi scale helikopter még Magyarországon is jónéhény akad, de valódi scale helikopterekre kis hazánkban nem sok embernek van lehetősége.

Semi scale UH-60 Black Hawk Soroksáron
Hirdetések

Hirdetések

Facebook

  • Repairing
  • Setup
  • Maiden flighting
  • Consultation
  • Training via simulator
  • Demonstarion flighting
  • Banner and flag towing with helicopter
  • Photo and video making
  • Training flights

more information...

Phone: +36 30 235 8690
Monday-friday, 9:00 AM - 6:00 PM (CET)

Or with Skype out of working hours too when we are on-line:

Links

Partner sites - recommended links

©2010 rchelicopter.hu
Minden jog fenntartva - All rights reserved
data handling rules | legal declarations | publications | impressum