RC HELIKOPTER KEZDŐKNEK, AMATŐRÖKNEK ÉS PROFIKNAK

Blog facebook Twitter Livestream.com YouTube
RC HELI PILOTS DO IT INVERTED
(H) kezdőknek (GYIK) heliport radar pilóták színes kapcsolat

75 éves osztrák helikopter pilóta halt meg Olaszországban

A saltzburgi pilóta ultralight helikopterével hazafelé tartott 

75 éves osztrák helikopter pilóta halt meg Olaszországban

A 75 éves Wolfgang an der Lan Hochbrunn Saltzburg felé repült ultra light helikopterével, amikor az osztrák-olasz határnál, de még Olaszországban, a Puster völgyében a lifeinitaly.com beszámolója szerint.

Bell 47 helikopter baleset Ausztriában

Két német állampolgár életét vesztette Pertisau-nál

Bell 47 helikopter baleset Ausztriában

Ma dél után nem sokkal, az ausztriai Perisau-ban, Tirolban is szerencsétlenül járt egy Bell 47 típusú helikopter. A jelenlegi információk szerint a fedélzeten lévő két német állampolgár a helyszínen életét vesztette. A gép a felismerhetetlenségig összetört.

Lezuhant egy Bell 429 rendőrségi helikopter

két ember életét vesztette

Lezuhant egy Bell 429 rendőrségi helikopter

A szlovák rendőrség és a korkep.sk beszámolója szerint a baleset délután 3 órakor történt. Mintegy száz méteres magasságból a helikopter a földre zuhant. A helikopteren tartózkodó két rendőr és két tűzoltó közül az egyik tűzoltó még a helyszínen meghalt, a másik a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe. 

Helikopterbaleset London mellett

Három sérülttel

Helikopterbaleset London mellett

Május 5-én, helyi idő szerint 9:40 után történt a baleset az angliai Buckinghamshire-ben, a Wycombe Air Park-ban, ahol egy AS350-es szenvedett balesetet. A fedélzeten levő három ember túlélte a balesetet - köztük egy életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Újraindult az Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület

Ismét él az EMH

Újraindult az Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület

Hosszú folyamat érkezett a befejező állomásához a közelmúltban, és bár apró simítások még hátravannak, újraindult az Első Magyar Helikoptermodellező Sportegyesület, népszerűbb nevén az EMH.

Spektrum DX-20 visszahívás

Érdemes ellenőrizni a rádió azonosítószámát

Spektrum DX-20 visszahívás

Ahogy arról a flyrc.com értesült, a Spektrum RC és a Horizon Hobby visszahívja egyes DX-20 adóit egy azonosított probléma miatt, amely "nem találkozik a Horizon Hobby minőségi követelményeivel".

Align T-Rex 700XT Dominator Super Combo

Hamarosan elérhető

Align T-Rex 700XT Dominator Super Combo

Az Align alig egy órája tette közzé a hírt, miszerint az új Dominator hamarosan szállításra kerül. A helikopter számos újítással rendelkezik, és mivel Super Combo, magához a helikopterhez vevőn és akkumulátoron kívül semmi más nem kell. Ugyanakkor az ára várhatóan 480-500 ezer forint körül alakul, nem várható hogy tömegével kezdik a magyar pilóták használni.

Drónszabályozás Európában

Mi a csoda történik itt?

Drónszabályozás Európában

A kérdés számunkra is meglehetősen zavaros volt, mi sem tudtuk hova tenni a történéseket. Volt egy meglátásunk, miszerint az EASA próbálja puccs módjára az EU-t megkerülve, nemzeti szinten áttolni szabályait. Azonban a helyzet merőben más....

Velos Rotor UAV Drónt jelentett be

Túl sokat még nem lehet tudni a szállító helikopterről 

Velos Rotor UAV Drónt jelentett be

A Velos Rotor LLC éppen most jelentette be új UAV kategóriájú szállító helikopterének érkezését. Túl sokat még nem lehet tudni a jövőbeli termékről, de ahogy ígérik, egy teljesen redundáns, hosszú repülési idővel rendelkező UAV - drón - helikopter lesz. A korábbi Velos 880 után ez ismételten egy nagy ugrás a cég részéről.

Mikado Logo 700 figyelmeztetés

A Mikado felhívása Logo 700 tulajdonosoknak

Mikado Logo 700 figyelmeztetés

A Mikado Model Helicopters néhány perccel eztelőtt jelentette be biztonsági felhívását Logo 700 tulajdonosok számára. A felhívás értelmében akár komoly biztonsági kockázatot is jelenthet, ha nem teszünk eleget az abban foglaltaknak.

BMFA vezér lesújtó véleménye az EASA szabálytervezetről

Dave Phipps leírta véleményét a tervezetről

BMFA vezér lesújtó véleménye az EASA szabálytervezetről

A British Model Flying Association (BMFA) vezérigazgatója, az Európai Légi Sportok légimodellezési technikai igazgatója David Phipps a tervezett EASA Pilóta nélküli légijárművek szabályozásáról szóló véleménye a napokban jelent meg a BMFA hivatalos oldalán. Dave Phipps a következőket írta:

Helikopterbalesetben meghalt Hannes Arch a Red Bull Air Race pilótája

Arch 49 éves volt

Helikopterbalesetben meghalt Hannes Arch a Red Bull Air Race pilótája

Tegnap este, 2016. szeptember 8-án, helyi idő szerint röviddel 9 óra után a felszállást követően egy hegyoldalnak ütközött a helikopter, amelynek a fedélzetén volt Hannes Arch, a Red Bull Air Race 49 áves pilótája. Arch a baleset következtében elhunyt. Egy utast súlyos sérülésekkel Lienz-be szállítottak.

Előkészületben az UAV repülés európai szintű szabályozása

2020-tól lenne érvényes

Előkészületben az UAV repülés európai szintű szabályozása

Az European Aviation Safety Agency (EASA) dolgozik az európai szabályozáson, melyet a tagállamok a saját szabályaik közé vesznek majd fel, és ennek alapján alakítják ki a saját szabályrendszerüket. Természetesen a tervezet nem hagy túl nagy mozgásteret a számukra, a fő irányelveket ez a szabálytervezet fekteti le. Amennyiben a tervezetet jól értelmezzük, az érvényes lesz mindenre, ami repül, és nincs benne pilóta.

Három ember halt meg a helikopterbalesetben

Sikorsky S-61N szenvedett balesetet a floridai Palm Bay-nél

Három ember halt meg a helikopterbalesetben

Az első jelentések szerint ma (2016. szeptember 6.), helyi idő szerint délután 1.55-kor, megközelítőleg 16 kilométerre délnyugati irányban a Melbourne International Airport-tól összetört és teljesen kiégett egy katonai jellegű S-61N helikopter három fővel a fedélzetén.

Érkezik az új háromlapátos rotorfej a T-Rex 700-asra

Ezzel a lépéssel az Align is beáll a háromlapátos sorba

Érkezik az új háromlapátos rotorfej a T-Rex 700-asra

Mai Facebook-on történt bejelentésével az Align véglegessé tette a háromlapátos rotorfej megjelenését, ugyanakkor a pontos kiadási dátum még nem ismert. Ahogy azt már korábban tudni lehetett, az első modell a 700-as család lesz, amely megkapja az új fejet. Elképzelhető, hogy ezzel lezárul a nem túl hosszú életű DFC korszak?

Bell 206 baleset Pearl Harbour-nál

Sikertelen autorotáció - több sérülttel

Bell 206 baleset Pearl Harbour-nál

Egy helikopteres túra végződött szerencsétlenül tegnap, azaz február 18-án Pearl Harbor-ban. A helikopter a helyi USS Arizona Memorial Center közelében csapódott a vízbe közel a parthoz, így az utasokat sikerült a roncsokból kimenteni. A fedélzeten tartózkodó öt személy közül egy 16 éves utas kritikus állapotban, míg két másik utas stabil állapotban került ellátásra. A további két fedélzeten levő személyt szintén kórházba szállították, de az ő állapotuk nem ismert - a Honolulu Star Adviser beszámlója szerint.

MAR Robotfutómű bemutató

Újabb forradalmi újítás a helikopterek számára

MAR Robotfutómű bemutató

Egy igen látványos videóban mutatja be a DARPA új adaptív leszállást segítő rendszerét. Az új technológiával a helikopterek akár extrém felületeken is képesek leszállni anélkül, hogy a leszállás biztonsága veszélybe kerülne.

Új kabinok Align herikopterekre

Jeff Fassbinder bejelentése szerint hamarosan érkeznek

Új kabinok Align herikopterekre

Úgy látszik az Align igyekszik felzárkózni az utóbbi időben igencsak sikeres SAB mellé - legalábbis a kinézet tekintetében. Az új kabinok megjelenése meglehetősen hasonlít a SAB Goblin formavilágára. Igaz, ezek "csak" kabinok, vagyis inkább komplett burkolatok.

Modernizált helikoptereket vett át Ausztria

jetfly.hu

Modernizált helikoptereket vett át Ausztria

Az Osztrák Légierő vezetése a napokban megerősítette, hogy átvették az első 2 modernizált, többcélú AB-212-es helikopterüket – írja a Jane’s. A 23 AB-212-es fejlesztéséről szóló szerződést még 2010-ben írták alá, mely üzlet értéke 63 millió euró. Az utolsó forgószárnyas tervezett átadása 2014-ben valósulhat meg.

Halálos modellhelikopter baleset

Mauensee, Luzern, Svájc

Halálos modellhelikopter baleset

Egy járókelő találta meg szerdán annak a 41 éves férfinak a holttestét, aki halálos sérüléseket szenvedett. Mellette egy RC helikoptert is találtak. A nyomozóhatóságok feltételezése szerint a férfi a helikoptertől szenvedett el végzetes sérüléseket.

Heli Masters 2013

Venlo, Hollandia

Heli Masters 2013

Ezekben az órákban zárul az RC helikopteres versenyek egyik legrangosabb fordulója a hollandiai Venlo-ban. A világ legjobb RC helikopter pilótái mérhették össze tudásukat a már megszokott kategóriákban, azaz set maneuvers (figuratív), freestyle (szabadstílusú), fly to music (zenés repülés), és night fly kategóriában és két versenyosztályban (professionals és advanced) ezen a hétvégén.

3GX rendszerek integrált vevővel

Az olcsóság jegyében

3GX rendszerek integrált vevővel

Az Align megjelentette 3GX flybarless rendszerek olcsóbb változatát. Az árát tekintve mintegy a fele a teljes értékű 3GX-nek, de ezért az árért kompromisszumokat is vállalnunk kell.

Szimulátor - kicsit másképp

Kipróbáltuk a Happycopter helikopter szimulátorát

Szimulátor - kicsit másképp

Régi terv volt, hogy az RC helikopterek mellett az igazi helikopterekkel is közelebbi kapcsolatba kerüljek, és ez az én esetemben annyit jelent, hogy a botot is a kezembe vehessem, vagyis igazi helikoptert vezessek. Ezt szerencsére már Magyarországon is két módon teheti meg az erre vállalkozó. A hagyományos út, hogy jelentkezik egy próbarepülésre valamelyik helikopteres oktató cégnél, az általam kipróbált pedig a szimulátor.

DJI Naza-H

Új flybarless rendszer és még több

DJI Naza-H

A DJI Innovations lendületbe jött és sorra jelenteti meg különböző innovációit. Ennek a sorozatnak az egyik tagja a Naza-H rendszer, ami egy klasszikus giroszkóp/flybarless rendszer, de emellett egy sor kiegészítő funkciót is kaphatunk. A Naza-H ugyanis teljes kiépítésben tartalmaz egy BEC áramkört, egy GPS vevőt és jópár extra funkciót is.

ROTOR Live 2013

Németország

ROTOR Live 2013

A tavasz legbiztosabb jele – az egyre több napsütésen kívül – hogy érezhetően megnövekedett a légi forgalom a modell reptereken. Idén, immár hagyományosan rendezték meg március 9-10-én a ROTOR Live találkozót a dél-németországi Iffezheimben. A sorban már negyedik összejövetel amolyan európai szezonnyitó, ahol a forgószárnyas modellek szerelmesei, valamint az RC modellezésre épülő iparág képviselői, forgalmazói találkozhatnak egymással, bemutatva az év újdonságait. A helyszínre mintegy 70 kiállító érkezett, kínáltuk a forgószárnyasok teljes spektrumát felvonultatta.

Align T-Rex 600N DFC

Lassan teljes a DFC sorozat

Align T-Rex 600N DFC

Ha jók a számításaink, akkor bizony az Align befejezte a teljes palettája DFC-sítését. Ráadásul a 600N új kiadásával egyértelműnek látszik, hogy a nagy nevű gyártók nem tettek le a nitrós technikáról. Az új 600N DFC talán az utolsó eredeti konstrukció az Align palettáján.

Align APS

Amikor a modellhelikopterben is van robotpilóta

Align APS

Egyesek szerint a modellrepülés megcsúfolása, mások szerint egy hibátlan eszköz, ami nem enged hibázni, azaz a gép akkor is biztonásgban van, ha a pilóta nincs a helyzet magaslatán. Nos az igazság valahol a kettő között lakozik, de az biztos, hogy nem lesz benne minden egyes modellhelikopterben.

Align 800MX motor

Megjelent a teljes specifikáció

Align 800MX motor

Az Align a nyilvános tesztrepüléssel egy időben megjelentette új, 800-as gépekbe szánt motorjának az adait. A fél kilós, de brutális teljesítményű hajtómű ajánlott árát is közzé tették, ami egyáltalán nem barátságtalan a hasonló célú konkurens termékekhez viszonyítva.

RENDKÍVÜLI: 3D Masters - VÉGE!

Jeff Barringer bejelentette visszavonulását

RENDKÍVÜLI: 3D Masters - VÉGE!

Jeff Barringer, a 3D Masters atyja azonnali hatállyal visszavonul és ezzel befejeződik a 3D Masters világverseny is - tudatta a 3D Masters hivatalos weboldala ma este. 12 év után nem kerül megrendezésre a "best of the best". A 3D Masters alapozta meg a modellhelikopteres 3D repülést, és teremtette meg a kereteit és szabályrendszerét ennek a műfajnak.

SAB Goblin 500 szállításra kész

Most kezdődik a forgalmazása

SAB Goblin 500 szállításra kész

Egy éve és pár napja, hogy a SAB Helicopter Division bemutatta az első Goblint és most már a negyedik, a Goblin 500 is elérhető a vásárlók számára. Ahogy arról Bert Kammerer beszámolt, a raktár feltöltve és kezdődik a szállítás. Először természetesen az előrendelt gépek kerülnek postázásra.

Thunder Tiger E820

Lassan a TT is belép a 800-asok táborába

Thunder Tiger E820

Már a tavalyi év közepén lehetett hallani arról, hogy a Thunder Tiger is dolgozik a saját 800-as méretű gépén, de aztán nagy volt a csend. Most új hírek jelentek meg a helikopterről, és végre többé-kevésbé végleges specifikációt is találunk, bár az ár még mindig nem ismert.

Gaui X2

Tesztelés alatt a kisméretű forgószárnyas

Gaui X2

A sors úgy hozta, hogy egy az eddigiektől eltérő márka egy újabb modelljét próbálhatjuk ki. A GAUI X2 egy kisméretű helikopter, ami nagyobb, mint egy 250-es de a 450-es méretét nem éri el. Első ránézésre egy felpumpált EP 200-assal állunk szemben.

Megoldások hordozható eszközök áramellátására RC módra

Megoldások hordozható eszközök áramellátására RC módra

Előfordulhat az a kellemetlen eset, amikor kinn vagyunk a reptéren, szeretnénk lefényképezni/videóra venni a barátunk repülését vagy egyszerűen csak telefonálnánk, de az eszközünk akkumulátora épp ekkor merül le. Természetesen az autós töltő akkor nincs nálunk amikor arra a legnagyobb szükség lenne! Semmi gond, a következőkben bemutatásra kerülő eszközök az ehhez hasonló esetekben nyújtanak segítséget!

Kedden indul az oktatás

Még két hely van a most induló képzésen

Kedden indul az oktatás

Ahogy azt már korábban írtuk, a CentroPlane kft-vel közösen indítunk tanfolyamot elsősorban leendő vagy gyakorló modell helikopter pilóták számára. A képzés alat a részt vevők elsajátíthatják a modellhelikopterek javításának, beállításának alapvető lépéseit, megismerkedhetnek az RC helikopterek üzemeltetésével és törés utáni helyreállítsával, illetve bevezetjük őket a légijog, az aerodinamika, a repülés alapjaiba.

Fenyőfákat szállító helikopter zuhant le az Egyesült Államokban

Fenyőfákat szállító helikopter zuhant le az Egyesült Államokban

Kisebb sérülésekkel saját lábán hagyta el helikopterét a pilóta miután a gépe Yamhill megyében lezuhant. Az eset kedden történt a Cherry Hill Road-on Seharidan-ben egy fakitermelő cégnél.

BeastX Firmware frissítés

Megjelent a 3.0.12-es verzió

BeastX Firmware frissítés

És már hozzá is lehet jutni - feltéve, ha van BeastX a birtokunkban és rendelkezésre áll a gyári száma. Egyébként a frissítés a nem hivatalos információk szerint leginkább optimalizációkat tartalmaz.

Mikado Logo 600SX Bundle Kit

Előrendelhető, a jővő hét végétől szállítva

Mikado Logo 600SX Bundle Kit

A Logo 600-as modelljének majdnem teljes készletét állította össze a Mikado. Egyszerűen fogalmazva a készletből a szokásos hiányzó komponenseken kívül a szervókról kell nekünk gondoskodni, minden mást megkapunk.

Meglepetések az Align 450-es modelljei körül

Azaz zsákbamacska, hogy mi van a dobozban

Meglepetések az Align 450-es modelljei körül

Többször is ellenőriztük, de igaz. Nem lehet tudni, hogy a megrendelt 450 Sport V2 dobozában milyen modell van, mert szállítónként változik a tartalom. A nagy különbség a főfogaskerékben és a motorfogaskerékben keresendő, a cikkszámban azonban nincs mit keresni.

SAB Goblin 770

Újabb nagyméretű helikopter a megjelenés küszöbén

SAB Goblin 770

Az egyes gyártók egymás után jelentik be a nem olyan régen bevezetett 800-as méretkategóriába szánt modelljeiket. A SAB sem kíván lemaradni, így hamarosan elérhető lesz a Goblin 770, ami tulajdonképpen a 700-as felpumpált változata.

Black Hawk a kukoricásban

Black Hawk a kukoricásban

Egy Black Hawk katonai helikopter kényszerleszállást kellett hogy végrehajtson Hanover megyében, az Egyesült Államokban augusztus 30-án 12:25 perckor. A helikoptert egy egyelőre még nem ismert mechanikai hiba kényszerítette a földre.

Helikopter szerencsétlenség Indiában

Helikopter szerencsétlenség Indiában

A légierő kilenc tisztviselője, közöttük öt tiszt vesztette életét az Indiai Légierő (IAF) két helikopterének összeütközésekor Gujarat megyében Jamnagar mellett.

Rotor fordulatszámmérő app

Rotor fordulatszámmérő app

Az android alkalmazás a helikoptered rotor fordulatszámát tudja megmérni a lapátok hangját elemezve.

Skorpion Backup Guard

Skorpion Backup Guard

A Skorpion cég a modellezésben újdonságnak számító eszközzel jelent meg a piacon, amely a BEC meghibásodása esetén a modell folyamatos elektromos táplálását biztosítani tudja a zökkenőmentes leszállásig.

Farkashegyi RC Helikopter találkozó

Izgalmas napot tudhatunk magunk mögött

Farkashegyi RC Helikopter találkozó

Ma tartottuk a MÁV Repülőklub, a Budakeszi Modell Fórum és az rchelicopter.hu közös rendezvényét, a Farkashegyi RC Helikopter találkozót. A rendezvény helyszínét a Farkashegyi Repülőtér adta. Az időjárás is többé kevésbé kegyes volt hozzánk.

Új SAB Goblin helikopter

Hamarosan itt az 500-as méret

Új SAB Goblin helikopter

Már javában zajlanak a tesztek az 500-as méretű Goblin helikopterrel. A gép pontos részleteit a SAB még erősen titkolja, de ez tőlük korábban is megszokhattuk, már a 630-as esetében sem nagyon voltak hajlandóak részleteket elárulni a hivatalos forgalmazás előtt. A gépről először júniusban lehetett hallani. Most azonban...

Hirdetések

Hirdetések

Facebook

  • Javítás, helyreállítás
  • Beállítás
  • Berepülés
  • Szaktanácsadás
  • Szimulátoros oktatás
  • Bemutató, demonstrációs repülés
  • Molinó, zászló vontatása helikopterrel
  • Légi fotózás, filmezés
  • Oktatás, oktatórepülés

további információk...

Telefon: 30/235-8690
Hétfőtől-péntekig, reggel 9-től este 6-ig

Illetve Skype segítségével, amikor elérhetők vagyunk a fenti időtartamon túl is:

Linkek

Társoldalak - linkajánló

Forgószárny blog

Forgószárny blog

Alapvetően kezdőknek vagy csak érdeklődőknek szóló webnapló. Kevesebb technikai részlettel, több életérzéssel. A célja, hogy kedvet csináljon, felvilágosítson.

Happycopter

Happycopter

Eljárásszimulátor helikopterre

Próbáld ki a helikoptervezetés élményét kockázatok nélkül. Ülj be a pilótaülésbe szállj fel, és próbáld ki magad egy helikopter pilótaülésében.

LHSN.HU

Légi Huszárok Szolnok
Az MH. 86. Szolnoki Helikopter Bázis életét bemutató weboldal. Rengeteg videó, fénykép, információ az igazi forgószárnyas világból.
BHS HELICOPTER

BHS HELICOPTER

BHS Hungary Kft.

Helikopteres repülés, légitaxi, élményrepülés, pilóta képzés helikopterre. A BHS Hungary Kft. Robinson R-22 és R-44-es helikoptereivel áll mindenki rendelkezésére.

©2010 rchelicopter.hu
Minden jog fenntartva - All rights reserved
adatvédelmi nyilatkozat | jogi közlemények | publikációs lehetőségek | impresszum