RC HELIKOPTER KEZDŐKNEK, AMATŐRÖKNEK ÉS PROFIKNAK

Blog facebook Twitter Livestream.com YouTube
RC HELI PILOTS DO IT INVERTED
(H) kezdőknek (GYIK) heliport radar pilóták színes kapcsolat
Nyomtatható változat
2012. március 18. 20:25

Kamera a levegőben...

HA-SJR - Morane Salunier repülés filmezése egy T-Rex 700-ról

Váradi Ádám és Hévizi Tamás
Váradi Ádám és Hévizi Tamás

Egy különleges feladatra készült ma Váradi Ádám, Hévizi Tamás és Szüle Zsolt a Tököli Repülőtéren: lefilmezni egy Morane Saluiner MS-893-as sportrepülőgép felszállását és áthúzását a 32-es kifutón egy T-Rex 700-as helikopterrel a levegőbe emelt Canon kamera segítségével. Az időjárás ha nem is jónak, de kielégítőnek tűnt, a program viszont annál érdekesebbnek.

Az előkészületek dél körül kezdődtek, de olyan egy óra körül érkezett az összes meghívott vendég az repülőtér I. kapujához. Gyors bemutatkozásokat követően a csapat két autóval és a repülőgéppel áttelepült a repülőtér túloldalán levő bunkerekhez, amelyeket egykoron a Szovjet csapatok használat lefedésként, fedezékként. Az egykoron szebb napokat látott repülőtéren azért ma is van élet, így hamar újabb érdeklődők csapódtak hozzánk a helyieket képviselve.

Az összeszerelést és a földi eszközök telepítését követően Ádám a 700-ast felpörgette és egy gyors próbára felemelte. Sajnos az időjárás percről percre romlott, a szél egyre erősebben fújt, és a széllökések száma és ereje is egyre intenzívebbé vált. Szüle Zsolt a repülőgéppel történő repülést a szél miatt nem erőltette, és a földi csapat Hévizi Tamás és Ádám is úgy döntöttek, hogy az igencsak erős szélben a helikopter alá szerelt kameraállvány a kamerával együtt túl nagy vitorla, a gép nehezen vezethető, így a várt program először csak halasztásra, aztán kisebb várakozást követően törlésre került - de csak egyenlőre.

Ádám azért egy rövid két startos bemutatót tartott a 700-assal az egybegyűltek részére - az ilyenkor elmaradhatatlan csodálkozások közepette. Igaz, a szeles idő ellenére Ádám ha nem is túlvállalva magát, de azért "bevállalósan" repült, a lehetőségekhez és az időjáráshoz mérten bemutatva saját, és az RC helikopter képességeit.

HA-SJR Morane Salunier
HA-SJR Morane Salunier

A csapat végezetül egy kis csevegést követően visszaindult az I. kapuhoz, az érkezésnek megfelelő konfigurációban. A visszagurulás alatt a repülőgépet vezető pilóta, Zsolt a toronytól a kötelező engedélyeken túl kért némi információt az aktuális időjárásról, ami ekkorra kedvezőbb lett, a szél egészen 12 csomóig gyengült. Gurulás közben kiadta a parancsot: "öveket becsatolni", és már fordultunk is rá a 32-es pályára egy rövid iskolakörre a Tököli Repülőtér körül egy jobbos körön. A Morane Salunier hihetetlenül rövid nekifutással elemelkedett a betonról és már repültünk is.

Szüle Zsolt
Szüle Zsolt

Halásztelek felett elhaladtunk, megkerültük a Lakihegyi Rádióadótornyot, majd egy éles balos fordulóval az épülő gerincútra vethettünk egy pillantást. Közben a vér a fejünkbe szállt, ami fényképezés közben különösen meglepő érzés tud lenni. Szigetszentmiklós felett délnek vettük az irányt. Következett a Bucka-tó, majd Szigethalom fölé érve ráfordultunk a 32-es pályára és megkezdtük az ereszkedést. A pályát simán, majdhogynem észrevétlenül érintettük, ami ebben a szélben különösen puhára sikerült.

LHTL Tököl Airport Runway 32
Felszállás közben

Mi tagadás az időjárás egyáltalán nem volt utasbarát. A gépet a szél dobálta és elég rendesen be-beliftezett a váltakozó intenitású lökésektől, de a látvány minden alkalommal megér némi "szenvedést". Sajnálatos, hogy az eredeti program nem valósulhatott meg, de első a biztonság.

Bemutató a T-Rex 700-zal
Bemutató a T-Rex 700-zal

De miről is szól a projekt?

Hévizi Tamás és Váradi Ádám közös céllal álltak össze. Mindketten azt hozták, amihez értenek: Ádám repül, Tamás filmez és fényképez. Az Ádám által repült 700-asra egy háromtengelyű, opcionálisan giroszkóp stabilizált kamera állvány került, amelyen jelenleg egy HD videófelvételek készítésére is alkalmas Canon EOS 550D típusú kamera van felszerelve. Az állvány különálló rádióadó segítségével a helikoptertől függetlenül irányítható, a kamera által látott képet egy földi állomás segítségével tudják nyomon követni, így már repülés közben pontosan megkomponálható a készítendő felvétel. A rendszer még tesztelés és berepülés alatt áll, de szépen halad tényleges, éles használat felé.

Bemutató a T-Rex 700-zal
A rendszer

A technika különos odafigyelést, és precizitás kíván mind az operatőr, mind a pilóta részéről, elengedhetetlen az összhang, az egyértelmű kommunikáció. A módszer előnye, hogy a 700-as méretű helikopter meglehetősen nagy sebesség elérésére is képes, és szélesebb sebességtartományokban, szélesebb időjárási spektrumban képes repülni, mint a ma olyan népszerű multirotoros penta-, hexa-, octocopterek. A légifelvételek készítésénél rendelkezik mindazon előnyökkel, amit a nagyméretű forgószárnyas, azaz az 1:1-es gépek biztosítanak, ugyanakkor kisebb zaj- szél- és környezeti terhelés mellett dolgoznak, a költségeket már nem is említve.

A mostani koncepció érdekes kihívás lett volna, hiszen itt tényleg kiderül, mit tud a rendszer, mik a képességei. De az ígéretek szerint hamarosan ismét próbálkoznak.

pgpetike 

Az első hivatalos légifelvétel
Hirdetések

Hirdetések

Facebook

  • Javítás, helyreállítás
  • Beállítás
  • Berepülés
  • Szaktanácsadás
  • Szimulátoros oktatás
  • Bemutató, demonstrációs repülés
  • Molinó, zászló vontatása helikopterrel
  • Légi fotózás, filmezés
  • Oktatás, oktatórepülés

további információk...

Telefon: 30/235-8690
Hétfőtől-péntekig, reggel 9-től este 6-ig

Illetve Skype segítségével, amikor elérhetők vagyunk a fenti időtartamon túl is:

Linkek

Társoldalak - linkajánló

Forgószárny blog

Forgószárny blog

Alapvetően kezdőknek vagy csak érdeklődőknek szóló webnapló. Kevesebb technikai részlettel, több életérzéssel. A célja, hogy kedvet csináljon, felvilágosítson.

Happycopter

Happycopter

Eljárásszimulátor helikopterre

Próbáld ki a helikoptervezetés élményét kockázatok nélkül. Ülj be a pilótaülésbe szállj fel, és próbáld ki magad egy helikopter pilótaülésében.

LHSN.HU

Légi Huszárok Szolnok
Az MH. 86. Szolnoki Helikopter Bázis életét bemutató weboldal. Rengeteg videó, fénykép, információ az igazi forgószárnyas világból.
BHS HELICOPTER

BHS HELICOPTER

BHS Hungary Kft.

Helikopteres repülés, légitaxi, élményrepülés, pilóta képzés helikopterre. A BHS Hungary Kft. Robinson R-22 és R-44-es helikoptereivel áll mindenki rendelkezésére.

©2010 rchelicopter.hu
Minden jog fenntartva - All rights reserved
adatvédelmi nyilatkozat | jogi közlemények | publikációs lehetőségek | impresszum