RC HELIKOPTER KEZDŐKNEK, AMATŐRÖKNEK ÉS PROFIKNAK

Blog facebook Twitter Livestream.com YouTube
RC HELI PILOTS DO IT INVERTED
(H) kezdőknek (GYIK) heliport radar pilóták színes kapcsolat
Nyomtatható változat
2011. május 12. 19:46

Futaba 7C rádió javítása

Törött kapcsoló cseréje

Törött kapcsoló a Futaba 7C rádión
A letört Idle kapcsoló

Van az úgy, hogy nem csak a helikopter, néha a rádió is törik. Számos oka lehet annak, hogy az értéknek számító eszköz sérül. Okozhatja az idő, mivel semmi nem tart örökké, de - mint esetemben - okozhatja egy rossz mozdulat, egy ballépés is. De ilyenkor sem kell pánikba esni, pár dollár és fél óra időráfordítással a kapcsoló cseréje könnyen megoldható akár házilag is.

Nem részletezném, de esett az eső, vizes volt a fű, én meg megcsúsztam a kezemben a rádióval, és az Idle kapcsolót sikeresen letörtem. Meg lehet kísérelni hekkelni, foltozni, de egy ilyen kapcsolón sok múlik, így ez legfeljebb átmenetileg jó.

Maga a kapcsoló három állású, három pólusú:

 • 1. állás: 1-2 láb összekötve
 • 2. állás: semmi nincs kapcsolva
 • 3. állás: 2-3 láb összekötve

Ez csak azért fontos, hogy tudjuk, ha tönkrement a kapcsoló, a rádió Idle 1 állásban ragad, mert abban az állapotban nincsen kapcsolt láb.

Futaba 7C 3 állású kapcsoló csomagolása
A pótalkatrész: FUTM3677

És akkor most nézzük magát a műveletet

Magát a kapcsolót Európában nem nagyon találtam meg, így az Egyesült Államokból rendeltem: eredeti Futaba pótalkatrész - ML-1BFSP FUTM3677. Látszik, hogy a Futaba gondolt a törött kapcsoló problémájára. Átlagosan postaköltséggel 15-20 USD áron lehet hozzájutni, de extrém esetben akár 30 dollárt is elkérnek érte. Viszont másfél-két hét alatt megérkezik.

A rádiót szétszedve látszik, az eredeti kapcsoló rögzítéséről egy speciális anya, és három beforrasztott láb gondoskodik. Illetve a pici áramkört tartja a kapcsoló három lába. Úgyhogy először a rögzítőgyűrűt kell letekerni, majd a kapcsoló kiemelését követően a három láb könnyedén kiforrasztható. A rádióban alapvetően apró SMD forrasztások vannak, de a kapcsolóknál méretes forrasztó pontokat és megfelelő távolságokat tartottak, így könnyű dolgunk van.

Futaba 7C rádió - kész forrasztás
A kész kapcsoló

A forrasztáskor egyetlen dologra kell figyelni: maga a kapcsoló szerkezete műanyag, így a belső felépítését könnyű tönkretenni. Ezért igyekezzünk több kisebb forrasztásnak kitenni, ezzel kerülve a felesleges hőterhelést. A pisztolypáka csak végszükség esetén alkalmazható, mert a teljesítménye nagyon könnyen tönkreteheti a kapcsolót. Inkább használjunk 30W-os forrasztópákát.

A beforrasztást követően még összeszerelés előtt érdemes meggyőződni a sikeres műveletról: lépjünk be mondjuk a THR-CRV (Throttle-curves) menübe, ott a rádió megjeleníti az Idle állapotot. Kapcsoljuk végig, és ha minden ok, akkor az N-1-2 jeleknek kell megjelenniük.

Itt azonban egy nagyon fontos dologra felhívnám a figyelmet: akkumulátor polaritása. Ha összekevertük, akkor bizony a rádiónak reszeltek. Ezért mielőtt bedugnánk az akkumulátor csatlakozóját, győzödjünk meg a polaritásról, most ugyanis össze lehet keverni. Nem hiszem, hogy ki kellene emelnem, ezt szerintem minden modellező tudja: piros a +, fekete a -.

Futaba 7C 3 állású kapcsoló kicserélve
A kész kapcsoló

Ha a kapcsoló működött, mindent vissza lehet építeni a helyére. Végezetül össze kell rakni a rádió hátlapját, beletenni az akkumulátort, és akár az új. Az egész művelet nagyjából 20-30 perc.

pgpetike

Hirdetések

Hirdetések

Facebook

 • Javítás, helyreállítás
 • Beállítás
 • Berepülés
 • Szaktanácsadás
 • Szimulátoros oktatás
 • Bemutató, demonstrációs repülés
 • Molinó, zászló vontatása helikopterrel
 • Légi fotózás, filmezés
 • Oktatás, oktatórepülés

további információk...

Telefon: 30/235-8690
Hétfőtől-péntekig, reggel 9-től este 6-ig

Illetve Skype segítségével, amikor elérhetők vagyunk a fenti időtartamon túl is:

Linkek

Társoldalak - linkajánló

Forgószárny blog

Forgószárny blog

Alapvetően kezdőknek vagy csak érdeklődőknek szóló webnapló. Kevesebb technikai részlettel, több életérzéssel. A célja, hogy kedvet csináljon, felvilágosítson.

Happycopter

Happycopter

Eljárásszimulátor helikopterre

Próbáld ki a helikoptervezetés élményét kockázatok nélkül. Ülj be a pilótaülésbe szállj fel, és próbáld ki magad egy helikopter pilótaülésében.

LHSN.HU

Légi Huszárok Szolnok
Az MH. 86. Szolnoki Helikopter Bázis életét bemutató weboldal. Rengeteg videó, fénykép, információ az igazi forgószárnyas világból.
BHS HELICOPTER

BHS HELICOPTER

BHS Hungary Kft.

Helikopteres repülés, légitaxi, élményrepülés, pilóta képzés helikopterre. A BHS Hungary Kft. Robinson R-22 és R-44-es helikoptereivel áll mindenki rendelkezésére.

©2010 rchelicopter.hu
Minden jog fenntartva - All rights reserved
adatvédelmi nyilatkozat | jogi közlemények | publikációs lehetőségek | impresszum