RC HELIKOPTER KEZDŐKNEK, AMATŐRÖKNEK ÉS PROFIKNAK

Blog facebook Twitter Livestream.com YouTube
RC HELI PILOTS DO IT INVERTED
(H) kezdőknek (GYIK) heliport radar pilóták színes kapcsolat
Nyomtatható változat
2011. december 4. 21:07

A LiPo akkumulátorok ártalmatlanítása

 

A nikkel-kadmium (NiCd) akkumulátorokkal ellentétben a lítium-polimer akkumulátorok környezetbarátok. Biztonsági okokból mégis a legjobb, ha a LiPo cellákat teljesen lemerítjük, mielőtt megszabadulnánk tőlük. Ha fizikai sérülést szenvedtek, akkor NEM ajánlott a LiPo cellák lemerítése! A részleteket lásd lentebb… Az akkumulátorokat minden esetben hagyni kell lehűlni, mielőtt a következő ártalmatlanítási folyamatot végrehajtanánk.


A LiPo cellák és akkupakkok ártalmatlanításának folyamata:

1. Ha bármelyik LiPo cella fizikailag megsérült, ennek eredményeképp felpúposodott, a cellák elváltak egymástól vagy a cella tasakja elszakadt, NE merítsd le az akkumulátort! Lépj tovább az 5. pontra!

2. Helyezd a LiPo cellát tűzálló tárolóba vagy egy vödörnyi homokba.

3. Csatlakoztasd az akkumulátort egy töltőhöz, a töltőt állítsd kisütés üzemmódra. Állítsd be a legalacsonyabb kikapcsolási feszültség értéket a töltőn. A kisütési áramnak C/10-et adj meg (a C értéke az akkumulátorod kapacitására utal). Például, egy 1200 mAh-s akkumulátor esetén az 1C érték 1,2A, a C/10 értéke így 0,12 amper lesz.

A kisütéshez egyébként egy nagyobb teljesítményű ellenállás, vagy egy izzósor is megfelel, ha a fentebb megadott C/10 áramerősséget nem léped túl, mert az túlmelegedéshez vezet!
A 7,4 és 11,1 voltos LiPo akkuk esetében 150 ohm-os, 2 wattos ellenállást (minden elektronikai alkatrészboltban találsz ilyet) csatlakoztass az akkumulátor pozitív és negatív pólusai közé, majd kösd az akkudat egy (ESC-re) motorra is. Az áramkört a motor megállásáig működtesd.

4. Az akkud merítését addig folytasd, amíg a cellafeszültség le nem csökken a cellánkénti 1,0 voltra vagy ez alá. Az ellenálláson alapuló kisütésnél, az akku lemerítésének folyamatát 24 órán át végezd.

5. Tedd az akkumulátort egy vödör sós vízbe. A vödörnek lehet fedője, de ne zárjon hermetikusan. Hagyd az akkut a sós vízben állni legalább két hétig.
A sós oldat elkészítése: végy egy hideg vízzel teli műanyag vödröt (fémet ne használj). Adagolj egy csészényi sót 4,5 literenként a vízhez.

6. Vedd ki az akkumulátort a sós vízből, csomagold be újságpapírba vagy papírtörlőbe és helyezd a normál szemetesbe. Most már teljesen ártalmatlan…

Forrás: thunderpowerrc.com
Fordította: Sipos József
Hirdetések

Hirdetések

Facebook

  • Javítás, helyreállítás
  • Beállítás
  • Berepülés
  • Szaktanácsadás
  • Szimulátoros oktatás
  • Bemutató, demonstrációs repülés
  • Molinó, zászló vontatása helikopterrel
  • Légi fotózás, filmezés
  • Oktatás, oktatórepülés

további információk...

Telefon: 30/235-8690
Hétfőtől-péntekig, reggel 9-től este 6-ig

Illetve Skype segítségével, amikor elérhetők vagyunk a fenti időtartamon túl is:

Linkek

Társoldalak - linkajánló

Forgószárny blog

Forgószárny blog

Alapvetően kezdőknek vagy csak érdeklődőknek szóló webnapló. Kevesebb technikai részlettel, több életérzéssel. A célja, hogy kedvet csináljon, felvilágosítson.

Happycopter

Happycopter

Eljárásszimulátor helikopterre

Próbáld ki a helikoptervezetés élményét kockázatok nélkül. Ülj be a pilótaülésbe szállj fel, és próbáld ki magad egy helikopter pilótaülésében.

LHSN.HU

Légi Huszárok Szolnok
Az MH. 86. Szolnoki Helikopter Bázis életét bemutató weboldal. Rengeteg videó, fénykép, információ az igazi forgószárnyas világból.
BHS HELICOPTER

BHS HELICOPTER

BHS Hungary Kft.

Helikopteres repülés, légitaxi, élményrepülés, pilóta képzés helikopterre. A BHS Hungary Kft. Robinson R-22 és R-44-es helikoptereivel áll mindenki rendelkezésére.

©2010 rchelicopter.hu
Minden jog fenntartva - All rights reserved
adatvédelmi nyilatkozat | jogi közlemények | publikációs lehetőségek | impresszum