RC HELIKOPTER KEZDŐKNEK, AMATŐRÖKNEK ÉS PROFIKNAK

Blog facebook Twitter Livestream.com YouTube
RC HELI PILOTS DO IT INVERTED
(H) kezdőknek (GYIK) heliport radar pilóták színes kapcsolat
Nyomtatható változat
2011. május 20. 20:03

Align T-Rex 100

Indoor helicopter - nem kezdő pilótáknak

Align T-Rex 100
Hosszúság: 202 mm
Magasság: 82 mm
Főrotor átmérője: 192 mm
Farokrotor átmérője: 36 mm
Nettó tömeg: 27,8 g
Felszálló tömeg: kb. 32 g
Akkumulátor: 1S1P 150mAh

A nagyon kis méretű klasszikus rotorelrendezésű helikopter szinte csak beltéri használatra alkalmas, úgy is mondhatnám, egy igazi "indoor helicopter". A legkisebb szelet sem képes ledolgozni, és ugyan fel nem borul a levegőben, de képtelen széllel szemben repülni. Ugyanakkor szobai körülmények közé tökéletes választás rutinos pilóták számára.

A T-Rex 100 kilóg az Align T-Rex szériájából, hiszen sem szerkezete, sem működése, sem tudása nem illeszkedik a sorozatba. A közös vonások között a rotorelrendezést és a kabin megjelenését lehetne felvonultatni, de mást nem. A farokrotor fix állásszögű, külön motorral vezérelt, így ez az egyetlen T-Rex ami a fordulatszám változtatásával fordul.

A főrotor szintén fix kollektív állásszögű, és a ciklikus irányt is a rotorsík megdöntésével szimulálja, így a helikopter játéknak tekintheto. Hogy mégsem játék, azt a viselkedése indokolja. A nagyon kis tömege és teljesítménye miatt néha érdekes dolgokra képes, így stabil repülési tudás nélkül egy-kettőre oda lehet verni. Ha azonban mégis esne a szúnyog, anyaga van olyan minőségű, hogy ha nem hagyjuk vergődni, és van egy minimális szerencsénk, a gép sérülés nélkül megússza a kalandot.

A készlet részét képező rádió 2.4 GHz-es, 4 csatornás. Mode 1, 2, 4 kivitelű tud lenni, így a mi Mode 2-höz szokott kezünknek újdonságot nem jelent. Kialakítása, fogása kényelmes, beleolvad az ember kezébe. Összeségében egy nagyon eltalált szobai konstrukcióról beszélünk, de ez nem is csoda, hiszen a gép teljes belső kialakítása és elektronikája  az E-flite Blade mSR rebrand-elése.

A helikopter kitben kapható, aminek része a már bemutatott rádió, 2 darab 150 mAh 1S1P LiPo akkumulátor, a 4 darab ceruzaelem a rádióba, a LiPo töltő, csavarhúzó, kábelek, de egy FMS szimulátor is.

Align T-Rex 100
Align T-Rex 100S

Személyes tapasztalatok

Igazából nagy tapasztalatokról nem írhatok, inkább csak benyomásokról. Sikerült vele repülni, de enyhe kültéren és enyhe szélben. A helikopter stabil, egy pillanatig nem éreztem, hogy borulékony lenne, ugyanakkor a farokteljesítmény kicsi, a nagyobb nyomatékváltozásokat nem tudja kidolgozni, ezért óvatosan kell vele bánni. A finom felszállásról szó sem lehet, a gépet keményen el kell emelni, mivel az elektronika a párnahatás ellen dolgozna, így a ciklikus irányt azonnal balra húzza, és ha nem kap megfelelő emelkedést, a gép balra elcsúszik.

A 100-as mentes mindenféle izgalomtól, pániktól. Legfeljebb az okozhat egy kis aggodalmat, hogy széllel szemben képtelen repülni, ezért vagy utánasétál az ember, vagy megvárja a szél végét, de vissza a helikopter nem fog jönni.

Egyébként az imbolygó két beállítással van ellátva: soft és hard. A kettő között a snapperek átrakásával lehet váltani, mivel az imbolygón két rövid (hard) és két hosszabb gömbfej van egymással szemben.

A T-Rex 100-as anyaga erős, de egyáltalán nem rideg múanyag, törésre nem hajlamos. Ésszel történő repüléssel - ha nem hagyjuk vergődni a gépet - lakáson belül komolyabban sérülni nem fog.

A kit egy valódi RTF csomag, még egy szimulátort is adnak hozzá, igaz a cél nem teljesen világos. Mivel a heli alkalmatlan arra, hogy kezdők első gépe legyen, a tapasztaltabb pilótáknak meg eszébe sem jut a szimulátornak egyáltalán nem nevezhető szoftvert használni, így azt akár meg is spórolhatták volna. Bár a gesztust értékeljük.

A helikopter nem alkalmas arra, hogy első gép legyen, de még a repülés megtanulására sem ajánlott, mert ahhoz nem elég kiszámítható a viselkedése, irányítani, vezetni kell. Kezdő kezébe nem való, stabil repülési tudás kell hozzá. De nem hiányzohat az igazi Align fanatikusok gyűjteményéből. Ugyan nem ezzel nyerik meg a következő 3D Masters-t, nem lesz belőle tökéletes "scale helicopter", de nagyszerű szórakozás téli hideg, vagy esős nyári napokra.

 

Alan Szabo - T-Rex 100
Hirdetések

Hirdetések

Facebook

  • Javítás, helyreállítás
  • Beállítás
  • Berepülés
  • Szaktanácsadás
  • Szimulátoros oktatás
  • Bemutató, demonstrációs repülés
  • Molinó, zászló vontatása helikopterrel
  • Légi fotózás, filmezés
  • Oktatás, oktatórepülés

további információk...

Telefon: 30/235-8690
Hétfőtől-péntekig, reggel 9-től este 6-ig

Illetve Skype segítségével, amikor elérhetők vagyunk a fenti időtartamon túl is:

Linkek

Társoldalak - linkajánló

Forgószárny blog

Forgószárny blog

Alapvetően kezdőknek vagy csak érdeklődőknek szóló webnapló. Kevesebb technikai részlettel, több életérzéssel. A célja, hogy kedvet csináljon, felvilágosítson.

Happycopter

Happycopter

Eljárásszimulátor helikopterre

Próbáld ki a helikoptervezetés élményét kockázatok nélkül. Ülj be a pilótaülésbe szállj fel, és próbáld ki magad egy helikopter pilótaülésében.

LHSN.HU

Légi Huszárok Szolnok
Az MH. 86. Szolnoki Helikopter Bázis életét bemutató weboldal. Rengeteg videó, fénykép, információ az igazi forgószárnyas világból.
BHS HELICOPTER

BHS HELICOPTER

BHS Hungary Kft.

Helikopteres repülés, légitaxi, élményrepülés, pilóta képzés helikopterre. A BHS Hungary Kft. Robinson R-22 és R-44-es helikoptereivel áll mindenki rendelkezésére.

©2010 rchelicopter.hu
Minden jog fenntartva - All rights reserved
adatvédelmi nyilatkozat | jogi közlemények | publikációs lehetőségek | impresszum